Read out

Library & Learning Center

Campus WU Library & Learning Center

The ex­ternal ap­pear­ance of the build­ing is char­ac­ter­ized by con­trast­ing sec­tions of light and dark. Colored fiber­-re­in­forced con­crete was used to con­struct the façade. The two build­ing seg­ments are sep­ar­ated by a seam of glass.

The main en­trance of the build­ing faces the cam­pus' cent­ral square, the WU Stage. The canti­levered roof ex­tend­ing to­wards the square makes the en­trance in­stantly re­cog­niz­able. The build­ing's massive ex­ter­ior is fur­rowed with nar­row, canyon-­like di­vi­sions and made up of two sec­tions. Once in­side, the Forum and the entry area are made to feel like ex­ten­sions of the square out­side. The gen­er­ously pro­por­tioned at­rium also serves as WU's main re­cep­tion area. Wide, spiral ramps and stair­ways lead from the entry area up through the OMV Cent­ral Lib­rary, which ex­tends fun­nel-­like through 6 stor­ies of the build­ing. The top two floors are ded­ic­ated entirely to the lib­rary, where the wide, glass-­fron­ted stu­dent work area of­fers a breath­tak­ing view of Prater Park. The build­ing's in­terior con­sists of a mix of self-study zones and stu­dent ser­vice units on the lower floors, com­bined with lib­rary space and spec­tac­u­lar views of the cam­pus on the up­per stor­ies. The over­all im­pres­sion is of one gen­er­ous open space ex­ten­ded over several levels.

In ad­di­tion to the lib­rary and the stu­dent ser­vice units, the LC also houses the WU shop, as well as both Ce­re­mo­nial Halls, a club lounge, the In­ter­na­tional Of­fice and the WU ZBP Ca­reer Center. WU stu­dents now have ac­cess to all aca­demic ser­vices in one loca­tion: from ad­mis­sions, en­roll­ment, and IT ser­vices, all the way to gradu­ation ce­re­mon­ies and ca­reer sup­port ser­vices.

Units in the LC Build­ing
Stu­dent Ser­vicesIO (In­ter­na­tional Of­fice)
IT Ser­vicesWU ZBP Ca­reer Center
Lib­rary Man­age­ment

Key Facts

  • Ar­chi­tects: Zaha Hadid Ar­chi­tects, Ham­burg

  • Total floor space: ap­prox. 41,000 m2

  • 1,500 stu­dent work­sta­tions

  • Canti­levered roof with mon­itor