NEUER ARTIKEL

"Ende der Wende?" Ingolfur Blühdorn

Die Presse, 15. Februar 2020. Spectrum, S.1-2

"Warum findet die ökologische Transformation der Gesellschaft nicht statt?"

Anlässlich des gerade vom IGN veröffentlichten Buchs „Nachhaltige Nicht-Nachhaltigkeit. Warum die ökologische Transformation der Gesellschaft nicht stattfindet (Transcript Verlag 2020)“  wollen wir diskutieren, warum trotz medialer Aufmerksamkeit und öffentlicher Mobilisierung zu Klimawandel und Nachhaltigkeit herrschende Strukturen einer Nicht-Nachhaltigkeit beinahe unüberwindbar erscheinen. Wir freuen uns, diese Fragen gemeinsam mit

Stefanie Graefe (Universität Jena),

Ulrike Guérot (Universität Krems) und

Sighard Neckel (Universität Hamburg)

zu erörtern. Die Diskussion wird von Fred Luks moderiert.

Die Veranstaltung findet am 19. Februar um 18:00 Uhr im Festsaal 2, Gebäude LC, Campus WU statt. Ein detailliertes Programm findet sich hier. Da die Teilnehmerzahl begrenzt ist, bitten wir um Anmeldung.

NEUE PUBLIKATION

Special Issue: "Democratization beyond the Post-Democratic Turn. Political Participation between Empowerment and Abuse" Guest Editors: Ingolfur Blühdorn & Felix Butzlaff

In the issue, we explore changing understandings of participation in contemporary Western representative democracies through the analytical lens of the concept of the post-democratic-turn. We investigate technology-based, market-based, and expert-led innovations that claim to enhance democratic participation and to provide policy legitimation. We review these changing understandings of participation in light of their contribution to further democratization. The issue addresses how under post-democratic conditions the simulative performance of autonomy and subjectivity has become central to democratic participation. It emphasizes that what in established perspectives on democratization might appear as an abuse of participation, through the lens of a post-democratic-turn might be perceived as emancipatory and liberating.

NEUE PUBLIKATION

Ingolfur Blühdorn / Felix Butzlaff / Michael Deflorian / Daniel Hausknost / MirijamMock

Nachhaltige Nicht-Nachhaltigkeit. Warum die ökologische Transformation der Gesellschaft nichtstattfindet. Transcript Verlag, 2020.

Auch wenn Umweltbewegungen »Weiter so ist keine Option! Wende oder Ende!«fordern und der Begriff der Nachhaltigkeit voll im Mainstream angekommen ist – diemoderne Gesellschaft verteidigt ihren Wohlstand und Lebensstil entschiedenerdenn je. Beharrlich wird eine Politik der Nicht-Nachhaltigkeit betrieben, und dieKonjunktur des Rechtspopulismus signalisiert zudem eine deutliche Abkehr vomökologisch-demokratischen Projekt vergangener Jahrzehnte.Dieser Band stellt grundlegende Annahmen der Nachhaltigkeitsdebatte in Frageund skizziert neue sozialwissenschaftliche Forschungsperspektiven, um dieeigenartige Fortdauer der Nicht-Nachhaltigkeit zu erhellen.

Hier finden Sie den Link zu Leseprobe

NEUE PUBLIKATION

Special Issue: "Beyond the environmental state? The political prospects of a sustainability transformation" Guest editors: Daniel Hausknost & Marit Hammond (2020)

About half a century ago, modern democratic states started to respond to environmental pressures that had arisen in the wake of rapid industrialization. Initially, governments set up environmental ministries and agencies and issued legislation to control the pollution of air and water and to manage industrial processes, waste and toxic substances. Later, states expanded their activities to intervene more deeply into the energy and resource flows of their countries, for example by setting up recycling schemes, promoting and subsidizing environmentally efficient technologies and investing in the environmental education of their citizens. Typically, they also released budgets for environmental research activities and created more nature reserves and national parks. More recently still, states began to horizontally integrate environmental concerns into other policy areas, to set up mechanisms for public participation in selected environmental policy decisions and to commit to national goals for the reduction of greenhouse gas emissions. Overall, states have developed a host of coordinated activities to manage and steer societal-environmental interactions on various scales.